Η ΕΕ θέλει τα smartphones να επισκευάζονται για τουλάχιστον 5 χρόνια

Posted on in Tech News by Gearloose

Σχέδια προτάσεων που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα θα απαιτεί από τους κατασκευαστές να διαθέτουν τουλάχιστον 15 εξαρτήματα σε επαγγελματίες επισκευαστές για έως και πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία ενός νέου smartphone ή tablet στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση σε μπαταρίες αντικατάστασης, πίσω καλύμματα, μπροστινές και πίσω κάμερες, υποδοχές ήχου, θύρες φόρτισης, μικρόφωνα και ηχεία, δίσκους κάρτας SIM και μνήμης και πολλά άλλα.

Η παράταση του κύκλου ζωής ενός smartphone ή tablet κατά μόλις πέντε χρόνια ισοδυναμεί περίπου με την αφαίρεση 5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, αυτό είναι ένα δύσκολο αίτημα για τους καταναλωτές, όταν οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών κυκλοφορούν νεότερες, πιο σύγχρονες συσκευές κάθε χρόνο.

Εάν εγκριθεί αυτήν η πρωτοβουλία, θα εισάγει επίσης μια νέα ενεργειακή ετικέτα για smartphones και tablets — παρόμοια με αυτές που υπάρχουν ήδη σε όλη την Ευρώπη για τηλεοράσεις και μεγάλες οικιακές συσκευές. Οι ετικέτες θα υποδεικνύουν την αναμενόμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για την προστασία από το νερό και τη σκόνη και βοθμολογία σχετικά με την αντοχή της συσκευής σε πτώσεις και γρατσουνιές.

Όσοι κατασκευαστές, εν τω μεταξύ, δεν μπορούν (ή δεν θα) προμηθεύουν μπαταρίες για πέντε χρόνια πρέπει να ανταποκρίνονται σε ένα σύνολο δοκιμών αντοχής μπαταρίας που πιστοποιούν ότι οι συσκευές επιτυγχάνουν το 80% της ονομαστικής χωρητικότητας μετά από 1.000 κύκλους πλήρους φόρτισης. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ενημερώσεις λογισμικού δεν επηρεάζουν ποτέ αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας .

Το πενταετές χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής για την παροχή ανταλλακτικών και ενημερώσεων λογισμικού δεν είναι αρκετά μεγάλο, σύμφωνα με την ECOS (Environmental Coalition on Standards)—μια διεθνής ΜΚΟ που υποστηρίζει φιλικά προς το περιβάλλον τεχνολογικά πρότυπα, πολιτικές και νόμους, σημειώνοντας ότι δεν ισχύει καθόλου για την τεχνολογία με ευέλικτες οθόνες. «Ως αποτέλεσμα, τέτοιες συσκευές μπορεί να γίνουν ο κανόνας για τους κατασκευαστές που θέλουν να αγνοήσουν τις απαιτήσεις σχεδιασμού που επιβάλλει η ΕΕ».

Το κίνημα «right to repair» (δικαίωμα στην επισκευή) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με κατασκευαστές όπως η Google και η Samsung να συνεργάζονται με το iFixit για την πώληση ανταλλακτικών. Ακόμη και η Apple μπήκε στη δράση φέτος με το δικό της συνεργείο αυτοεξυπηρέτησης.

You might also like

Στο Cyberpunk 2077 οι ταυτόχρονοι παίκτες έφτασαν το 1 εκατομμύριο

Το πολυαναμενόμενο παιχνίδι της CD Projekt, το Cyberpunk 2077, κυκλοφόρησε σήμερα και έγινε ο μεγαλύτερος τίτλος εκκίνησης στο Steam.

  • by Gearloose

Κυκλοφόρησε η έκδοση 2.91 του Blender

Καλά νέα για τους φαν του ελεύθερου προγράμματος σχεδίασης 3D γραφικών Blender, αφού κυκλοφορεί η νέα έκδοση του προγράμματος η 2.91, συμπεριλαμβανομένης μιας μακροχρόνιας υποστήριξης.

  • by Gearloose

Η Domino's "τρολάρει" το Halo Infinite

Όταν η Microsoft παρουσίασε το Halo Infinite την περασμένη εβδομάδα, πολλοί ήταν αυτοί που δυσαρεστήθηκαν για τα γραφικά του παιχνιδιού, ειδικά όταν μιλάμε για next gen παιχνίδι.

  • by Gearloose

Αυτές είναι οι απαιτήσεις για το Final Fantasy 7 Remake Intergrade

Το Final Fantasy 7 Remake Intergrade, έρχεται στις 16 Δεκεμβρίου στο PC μέσω του Epic Games Store.

  • by Gearloose

Το "Call of Duty: Black Ops Cold War" απαιτεί 250GB για να εγκατασταθεί

Οι Activision και Treyarch προχώρησαν χθες στη δημοσιοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών που θα απαιτεί το Black Ops Cold War για να τρέχει σε Ultra RTX.

  • by Gearloose

Χάκερ κλέβουν λογαριασμούς Steam σε νέες επιθέσεις Browser-in-the-Browser

Οι χάκερ εξαπολύουν νέες επιθέσεις για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια του Steam χρησιμοποιώντας μια τεχνική phishing Browser-in-the-Browser, μια μέθοδος που έχει αρχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα.

  • by Gearloose

Cyberpunk 2077

Το Cyberpunk 2077 είναι επερχόμενο βιντεοπαιχνίδι ρόλων που αναπτύσσεται από τη CD Projekt RED για τα PlayStation 4, Xbox One, Stadia, Microsoft Windows, ενώ θα κυκλοφορήσει και για XBOX SERIES X & S και PS5.

  • by Gearloose