Είναι αρκετά τα 6GB (VRAM) για gaming;

Posted on in Άρθρα by Gearloose

Μπορεί τους περισσότερους να τους απασχολεί η RAM ή η CPU στο μηχάνημα τους, αλλά σίγουρα κάποιοι ίσως να απορούν πόσα GB VRAM είναι ιδανικά για gaming.

Σήμερα, οι κάρτες που έχουν 8GB VRAM, θεωρούνται hi-end, ενώ κάρτες με λιγότερα από 6GB, είναι budget κάρτες, δηλαδή κάρτες χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες που έχουν 6GB θεωρούνται middle range κάρτες γραφικών.

6GB ή 8GB;

Τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, χρησιμοποιούν αρκετή μνήμη video (VRAM). Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το παιχνίδι κάνει χρήση υψηλής ανάλυσης textures (πχ DOOM 2016, Crysis 3), είτε επειδή τρέχει σε υψηλή ανάλυση, είτε πάλι επειδή οι προγραμματιστές του βαριούνται να συμπιέσουν τα textures, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη μνήμη για να εμφανιστούν στην οθόνη του Η/Υ.

Παράδειγμα παιχνιδιού με υψηλής ανάλυσης textures.

Βέβαια λίγα είναι τα παιχνίδια που θα κάνουν χρήση όλης της VRAM, συνήθως περιορίζονται από την ταχύτητα της κάρτας και όχι από την μνήμη της. Πάντως μέχρι στιγμής συγκρίσεις σε παιχνίδια, έχουν δείξει ελάχιστη αύξηση των FPS με την χρήση 8GB κάρτας γραφικών.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη η VRAM, τόσο καλύτερα, γιατί συνήθως το παιχνίδι (ή επιπρόσθετα mods) θα πρέπει να φορτώσει τα μοντέλα και γενικά ότι βλέπεις εκείνη την στιγμή στην οθόνη σου, στην VRAM, με αποτέλεσμα, σε ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια, αυτήν να γεμίζει γρήγορα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει σώνει και καλά να αγοράσεις την κάρτα με την περισσότερη μνήμη, αφού υπάρχουν και κάρτες που δεν περιορίζονται για αυτόν τον σκοπό, το παιχνίδι δηλαδή, όπως πχ η AMD Radeon™ Pro V520 που στοχεύουν σε workstations με σκοπό επεξεργασία CGI/CAD κλπ.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τόσο τα 6GB, όσο και τα 8GB σιγά σιγά θα θεωρούνται λίγα, αφού ήδη κυκλοφορούν κάρτες με 10+ GB GDDR6X, όπως οι GeForce RTX 3080 ή η 2080Ti.

You might also like

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ upscaling και native 4K

Τελευταία, ειδικά στις παιχνιδομηχανές, ακούμε όλο και πιο συχνά τους όρους "upscaling" ή "dynamic" και "native" 4K. Ποιες είναι οι διαφορές τους;

  • by Gearloose

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC;

Το gaming σε ανάλυση 4K είναι κάτι καινούριο και σίγουρα θα αρχίσει να προσελκύει περισσότερους χρήστες και εταιρίες.

  • by Gearloose

Είναι αρκετό ένα 600W PSU για την RTX 3060;

Ένα βασικό ερώτημα, όσων θέλουν να φτιάξουν ένα δυνατό σύστημα, είναι αν το τροφοδοτικό τους (PSU), μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του μηχανήματος τους. Ωστόσο επειδή κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από το τροφοδοτικό, ας δούμε κάποια πράγματα.

  • by Gearloose

Ποια κάρτα γραφικών θεωρείται ιδανική για 1440p gaming;

Το gaming στα 1440p είναι πιθανότατα το επόμενο βήμα για πολλούς από εμάς, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, επειδή εξακολουθώ να χρησιμοποιώ οθόνη 1080p.

  • by Gearloose

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν «χτίσεις» το δικό σου PC

Επειδή μας αρέσει να "στήνουμε" τα δικά μας desktop συστήματα κομμάτι-κομμάτι, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να το έχουμε «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες μας, πάντα με βάση το του budget μας.

  • by Gearloose

Θεωρείται σήμερα η GTX 1060 high-end;

Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν την επόμενη γενιά των καρτών γραφικών για να αναβαθμίσουν το PC τους.

  • by Gearloose

Γιατί δεν χρειάζεται να αγοράσεις γρήγορο και ακριβό PC

Τα τελευταία χρόνια και καθώς η τεχνολογία προχωράει, η ποικιλία υλικού των υπολογιστών αυξάνει όλο και περισσότερο. Πολλοί είναι εκείνοι που τα κριτήρια επιλογής υπολογιστή, βασίζονται σε υπερβολές και αγοράζουν υλικά τα οποία και δεν χρειάζονται.

  • by Gearloose