Advertisements

Γιατί το WordPress είναι η χειρότερη επιλογή για CMS

 ‐ Posted in Άρθρα by Gearloose

Όταν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει ένα blog, έχει δύο βασικές επιλογές, να πάει σε κάποιο δωρεάν hosting, όπως το blogger ή το wp.com ή να βρει κάποιο software και να το εγκαταστήσει σε δικό του host. Από εκεί και πέρα, η επιλογή συνήθως είναι το WordPress, κυρίως επειδή έχει άπειρα plugins και themes, αλλά και επειδή είναι το πιο διαδεδομένο και δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια να αναζητήσεις κάποιο άλλο (είναι και κομματάκι απλό στην χρήση του). Αλλά όπως θα δούμε, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Για την ιστορία, χρησιμοποιώ WordPress για πάνω από 10 χρόνια και μέχρι στιγμής το χρησιμοποιώ και εδώ (γιατί θα το αλλάξω σύντομα με δικό μου CMS), που σημαίνει ότι δεν είμαι φανατισμένος με κάποιο άλλο software.

Το κυριότερο πρόβλημα του WP είναι η ταχύτητα και απόδοση του. Η δομή της βάσης δεδομένων είναι αστεία και χάλια. Οτιδήποτε δεδομένα χρειάζεται να αποθηκεύσει κάποιο plugin, συνήθως θα το αποθηκεύσει σε τρεις βασικούς πίνακες της βάσης, τους 'posts', 'postmeta' και 'term_relationships'. Κάποια άλλα, όπως πχ κάποια forums σαν το WPForo, χρησιμοποιούν δικούς τους πίνακες, αλλά σπάνια.

Γιατί το WordPress είναι η χειρότερη επιλογή για CMS 1

Άρθρα, επιθεωρήσεις άρθρων, άρθρα που βρίσκονται στον κάδο, αρχεία εικόνας, custom δεδομένα (πχ από custom CSS plugins), τα emails, τα posts στο BBPress και οι απαντήσεις των, τα προϊόντα από τα shop plugins, τα πάντα κυριολεκτικά αποθηκεύονται στον πίνακα 'posts'. Τα υπόλοιπα δεδομένα τους, όπως τα ονόματα των εικόνων, τα διάφορα IDs κλπ, πηγαίνουν στον πίνακα 'postmeta', γεμίζοντας τον επίσης.

Γιατί το WordPress είναι η χειρότερη επιλογή για CMS 2

Αυτό δεν είναι και η καλύτερη τεχνική. Σε ένα blog με εκατοντάδες posts, attachments και plugins, η βάση δεδομένων θα φορτωθεί υπερβολικά, έχοντας σαν αντίκτυπο στην ταχύτητα του site.

Ακόμη και τα 'σχετικά άρθρα' κάτω από κάθε άρθρο, αποθηκεύονται επίσης στην βάση δεδομένων, αντί για κάποιο τοπικό αρχείο στον server, για καλύτερη ταχύτητα. Αυτό φορτώνει ακόμη πιο πολύ την βάση, κάνοντας το site αργό κάθε φορά που ζητάει τα δεδομένα της βάσης.

Το WP δεν έχει κάποιο σύστημα caching σε server ή σε επίπεδο browser, ούτε καν minification της html. Βάλε και την προσθήκη κάποιων αναγκαίων plugin και η ταχύτητα του θα μειωθεί περισσότερο. Και η λύση γι'αυτό; Περισσότερα plugins για caching, html minification, ασφάλεια, SEO κλπ, κάτι που φυσικά θα μειώσει επιπλέον την ταχύτητα του.

Το WP δουλεύει καλύτερα σε ακριβά hosting, ενώ τρέχει καλύτερα στην ίδια την wordpress (τυχαίο; Τα πακέτα hosting της κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα) ή σε αντίστοιχης ποιότητας server, που κοστίζει αρκετά.

Τα περισσότερα plugins του είναι παλιά και παρατημένα από τους προγραμματιστές τους, με πολλά κενά ασφαλείας κάνοντας το WP ευάλωτο. Η εταιρία δεν τα αποσύρει γιατί απλά δουλεύουν ακόμη και αν αναφέρουν ότι δεν έχουν δοκιμαστεί.

Αυτό κάνει το WP να δείχνει ότι έχει χιλιάδες plugins, όταν στην πραγματικότητα έχει πολύ λιγότερα, τουλάχιστον αυτά που ανανεώνονται τακτικά. Τα υπόλοιπα είναι σκουπίδια και επικίνδυνα για την ασφάλεια του site (μερικοί θα θυμάστε το τι hack είχε πέσει παλιότερα με όσα themes χρησιμοποιούσαν το timthumb.php).

Μπορείς να βρεις πολλές λύσεις αν το ψάξεις, το WP δεν είναι μονόδρομος όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάζουν. Υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, από δωρεάν μέχρι και επί πληρωμή, με πολλά και καλά themes και plugins.

Related

Γιατί είμαι Retro Gamer

Σήμερα, με τα Full HD γραφικά, τις κονσόλες νέας γενιάς και τα 4K να μας έχουν πάρει τα μυαλά, σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να ασχολείται κάποιος με παιχνίδια της παλιάς σχολής, είναι χάσιμο χρόνου το λιγότερο, αφού τα νέα παιχνίδια προσφέρουν τόσο καλά γραφικά, όσο και διασκέδαση.

Πως οι πολλές επιλογές Streaming υπηρεσιών θα μας οδηγήσουν όλους στην πειρατεία

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως οι πολλαπλές επιλογές που έχουμε σήμερα για προβολή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στο τέλος θα μας κάνουν να στραφούμε όλοι μας στην πειρατεία.

Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε

Ο όρος Black Friday μας έρχεται από την Αμερική και γεννήθηκε την δεκαετία του '50. Η "Μαύρη Παρασκευή" σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου των αγορών στις ΗΠΑ.

Προστασία στις κονσόλες : NES (παρουσίαση)

Η hacking console scene δεν θα υπήρχε, αν οι εταιρίες δεν κλείδωναν τα μηχανήματα τους, αποτρέποντας από τους χρήστες τους την αναπαραγωγή software που προορίζονταν για άλλη χώρα από την δική τους.

Λυπάμαι Linux, αλλά τα Windows θα συνεχίσουν να κυριαρχούν

Πάντοτε από τα πρώτα Windows που είχα εγκαταστήσει (95), όταν έβγαινε μια καινούρια έκδοση τους, "έτρεχα" αμέσως να την περάσω και να την δοκιμάσω, προτού καν δω ή διαβάσω κάποιο review της.

Respond on “Γιατί το WordPress είναι η χειρότερη επιλογή για CMS

Leave a Reply

Please log in or register to add a comment.