Το "GoldenEye 007" γιορτάζει 25 χρόνια από την άφιξή του στο Nintendo 64

Posted on in Retro Corner by Gearloose

Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την κυκλοφορία του GoldenEye 007 στο Nintendo 64.

Το shooter πρώτου προσώπου (FPS), βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του James Bond, έκανε το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Αυγούστου 1997 και είχε μια απροσδόκητη εξέλιξη.

Όχι μόνο έγινε best-seller και έλαβε αξιοσημείωτες κριτικές, αλλά άνοιξε και τον δρόμο για την άφιξη των FPS στις κονσόλες — μια κατηρογία παιχνιδιών που ήταν ακόμα σε αρχικό στάδιο και κυρίως προορίζονταν για υπολογιστές.

Εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών σήμερα και διατηρεί μια σημαντική βάση χρηστών. Αυτό οδήγησε σε πολλά ανεπίσημα projects για τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε σε νεότερα μηχανήματα, κάτι που ωστόσο δεν άρεσε τόσο στη Nintendo, όσο και στην MGM, ιδιοκτήτη της πνευματικής ιδιοκτησίας του franchise "Bond".

Πέρα όμως από αυτά που προσφέρει το ίδιο το παιχνίδι, το GoldenEye 007 έχει ξεχωρίσει για την καινοτόμο διαδικασία ανάπτυξής του. Όχι μόνο επειδή ήταν μέρος της προόδου στην δημιουργία τίτλων με τρισδιάστατα γραφικά, αλλά και επειδή όταν η Rare (η γνωστή μας Rareware, όπως λέγονταν εκείνη την εποχή) άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό, το Nintendo 64 δεν ήταν ακόμα στην αγορά, ούτε υπήρχε κιτ ανάπτυξης κονσόλας.

Το στούντιο που ήταν υπεύθυνο για το παιχνίδι δεν είχε διαθέσιμα κιτ ανάπτυξης για Nintendo 64. Αλλά όχι μόνο αυτό, αλλά και δεν ήξεραν ποιες θα ήταν οι τελικές προδιαγραφές της νέας κονσόλας . Ως αποτέλεσμα, οι υπέυθυνοι του τίτλου αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τον SGI Onyx, έναν υπερυπολογιστή γραφικών της εποχής με τιμή περί τα $250.000, ενώ δούλευαν έχοντας εκτιμήσει ποιες περίπου θα ήταν οι τεχνικές δυνατότητες του N64.

Μάλιστα το παιχνίδι έφτασε και στο σημείο να ακυρωθεί, αφού η ταινία στην οποία βασιζόνταν, είχε ήδη κυκλοφορήσει και έτσι το παιχνίδι έχασε την διαφημιστική καμπάνια της ταινίας, αφού το παιχνίδι κυκλοφόρησε σχεδόν δύο χρόνια μετά την ταινία που έκανε το ντεμπούτο της το 1995.

Παρά τις διαφορές στις ημερομηνίες μεταξύ του GoldenEye 007 και της κινηματογραφικής ταινίας, η κυκλοφορία του παιχνιδιού δεν αφέθηκε εντελώς στην τύχη. Ο τίτλος της Rare κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα της ταινίας Tomorrow Never Dies, της δεύτερης ταινίας με τον Brosnan στον ρόλο του James Bond. Αυτό επέτρεψε στο παιχνίδι να επωφεληθεί από τη διαφημιστική καμπάνια της εν λόγω ταινίας, παρόλο που δεν βασίστηκε σε αυτήν.

Το 2021, ένας φαν χρησιμοποίησε τον επεξεργαστή επιπέδων του Far Cry 5 στο PS4 για να αναδημιουργήσει όλα τα σενάρια από το GoldenEye 007. Η πρωτοβουλία, με το όνομα GoldenCry, σταμάτησε όταν η MGM προέτρεψε την Ubisoft να την αφαιρέσει. Το εντυπωσιακό σε αυτήν την περίπτωση ήταν ότι ο προγραμματιστής δεν χρησιμοποίησε τον πηγαίο κώδικα της έκδοσης του Nintendo 64, αλλά αντέγραψε την εμφάνιση των επιπέδων με μη αυτόματο τρόπο και τα έκανε προσβάσιμα ελεύθερα.

Αρκετά παιχνίδια με θέμα τον James Bond έχουν κυκλοφορήσει μετά το GoldenEye 007. Ακόμη και ένα remake που κυκλοφόρησε με το ίδιο όνομα στα Nintendo Wii και DS το 2010, και στα PS3 και Xbox 360 το 2011. Κανένα όμως δεν πέτυχε ούτε στο ελάχιστο τον χαμό που έκανε ο αρχικός τίτλος N64.

You might also like

Σχεδίαζε φορητό GameCube η Nintendo;

Ένα νέο leak για την Nintendo μας αποκάλυψε την ύπαρξη ενός φορητού GameCube, το οποίο όμως δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας.

  • by Gearloose

Η πλήρης λίστα των 42 παιχνιδιών που περιλαμβάνει το Sega Mega Drive Mini

Η Sega ολοκλήρωσε την λίστα των παιχνιδιών που θα περιλαμβάνονται στην νέα της mini κονσόλα, το Mega Drive Mini.

  • by Gearloose

Σπίτι στο Ντάλας μεταμορφώθηκε σε... Super Mario 3 για τα Χριστούγεννα

'It's-a Me, Mario!

  • by Gearloose

Αυτό είναι το θρυλικό SNES-CD

Ένας χρήστης ανέβασε video με ένα μηχάνημα, το οποίο όπως αναφέρει έπεσε τυχαία στα χέρια του και όπως φαίνεται είναι το -ακυρωμένο- μηχάνημα CD της Sony για το Snes.

  • by Gearloose

"Έσπασε" το NES Classic και μπορούν να προστεθούν περισσότερα παιχνίδια

Αν ενδιαφερόσουν να αποκτήσεις ένα NES Classic, αλλά δεν σου άρεσε η ιδέα των 30 παιχνιδιών, τώρα μπορείς να αποκτήσεις ένα, μιας και hackers κατάφεραν και βρήκαν τρόπο να προσθέτουν περισσότερα παιχνίδια στο σύστημα.<

  • by Gearloose

Το Rise of the Tomb Raider σε PS1 case (που όμως δεν μπορείς να αγοράσεις)

Πέρασαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Tomb Raider παιχνιδιού, που για εμένα ήταν και το καλύτερο παιχνίδι της σειράς (αν και το τελευταίο μπορώ να πω ότι άγγιζε κάπως την ατμόσφαιρα του πρώτου).

  • by Gearloose

20 χρόνια Sega Mega Drive

...20 χρόνια gaming. Πέρασαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του Sega Mega Drive...

  • by Gearloose