Το GPU mining δεν είναι πλέον επικερδές μετά τη συγχώνευση του Ethereum

Posted on in Κρυπτονομίσματα by Gearloose

Αναμένετε εκατοντάδες χρησιμοποιημένες κάρτες γραφικών να εμφανιστούν σύντομα σε sites αγγελιών.

Μόλις μία ημέρα μετά τη συγχώνευση Ethereum, όπου το κρυπτονόμισμα μεταπήδησε με επιτυχία από Απόδειξη Εργασίας (PoW) σε Απόδειξη Ποσού (PoS), η κερδοφορία της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων με GPU έχει καταρρεύσει πλήρως.

Αυτό σημαίνει ότι οι καλύτερες κάρτες γραφικών θα πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν εκεί που πάντα άνηκαν, στους gamers. Αυτή είναι μια γρήγορη πτώση, δεδομένου ότι χθες υπήρχαν ακόμη μερικά κρυπτονομίσματα που ήταν τεχνικά κερδοφόρα.

Κοιτάζοντας το WhatToMine και χρησιμοποιώντας το τυπικό 0,10$ ανά kWh, τα καλύτερα αποτελέσματα είναι με τις GeForce RTX 3090 και Radeon RX 6800 και 6800 XT. Αυτά σημαίνει περίπου 0,06$ ανά ημέρα μετά το κόστος ενέργειας. Ωστόσο, στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της φθοράς του υπολογιστή ή των υπολοίπων εξαρτημάτων.

Ακόμη και έτσι, θα χρειαστούν περισσότερα από 20 χρόνια για να εξισωθεί το κέρδος με το κόστος μιας κάρτας RX 6800, τουλάχιστον αυτήν την στιγμή, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων έστω και ένα χρόνο μετά. Είναι μια μεταβλητή αγορά και σίγουρα υπάρχουν πολλές ομάδες και άτομα που ελπίζουν να βρουν έναν τρόπο να κάνουν το GPU mining ξανά κερδοφόρο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα sites WhatToMine και NiceHash, ελάχιστες κάρτες γραφικών είναι κερδοφόρες αυτήν την στιγμή και είναι ακριβές. Αυτό δείχνει ότι δεν συμφέρει η αγορά μιας GPU για mining αυτήν την στιγμή, πόσο μάλιστα να φτιάξει ένα GPU mining rig.

Τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο οι μελλοντικές αποτιμήσεις κρυπτονομισμάτων να επανέλθουν ξανά στο μέλλον και έτσι κάποιος να κάνει mining μέχρι τότε, αλλά με ζημιά. Αλλά αν είναι να διαθέσετε ένα μεγάλο ποσό για ένα mining rig, γιατί να μην διαθέσει αυτό το ποσό αγοράζοντας κρυπτονομίσματα;

Όπως και να έχει, τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για τους gamers. Αν τώρα τρίβετε τα χέρια σας από ικανοποίηση ότι θα αγοράσετε κάποιο "τούμπανο" σε καλή τιμή, μια συμβουλή είναι να αποφύγετε να αγοράσετε κάρτες με πληρωμή χέρι με χέρι, όπως γίνεται σε πολλά sites αγγελιών, αλλά να πάρετε από κάποιο site όπως το eBay που επιτρέπει επιστροφές. Ειδάλλως περιμένετε λίγο καιρό, το σίγουρο είναι ότι οι τιμές στις κάρτες γραφικών θα πέσουν σύντομα.

You might also like

Αξίζει το mining οποιουδήποτε cryptocoin;

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το mining των νεότερων cryptocoin, όπως τα zcash και ethereum. Αξίζει όμως να επενδύσει κάποιος στο mining;

  • by Gearloose