Λυπάμαι Linux, αλλά τα Windows θα συνεχίσουν να κυριαρχούν

Posted on in Άρθρα by Gearloose

Πάντοτε από τα πρώτα Windows που είχα εγκαταστήσει (95), όταν έβγαινε μια καινούρια έκδοση τους, "έτρεχα" αμέσως να την περάσω και να την δοκιμάσω, προτού καν δω ή διαβάσω κάποιο review της.

Και πρέπει να παραδεχτώ, ότι εκτός από τα Millenium και τα sVista, καμία άλλη έκδοση δεν με είχε απογοητεύσει. Παράδειγμα τα Windows 98 (B) ήταν τρομερά, όσο και τα 2000 και τα XP. Μετά ήρθαν τα 7, όπου ήταν κλάσεις ανώτερα και έθεσαν τον πήχη τους πολύ ψηλά. Έπειτα ήρθαν τα 8, τα οποία και δεν ήθελα να περάσω κυρίως επηρεασμένος από την κάπως tablet μορφή τους και τα πέρασα μόνο όταν κυκλοφόρησαν τα 8.1 και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ γρήγορα από τις προηγούμενες φουρνιές, κάνοντας τα έτσι το αγαπημένο μου λειτουργικό.

Παράλληλα όμως, έτρεχα και Linux και πολλές φορές που μου έσπαγαν τα νεύρα τα Windows με τα καμώματα τους, γύριζα σε αυτά για να κάνω διάφορες εργασίες. Έτσι έτυχε να δοκιμάσω πολλές διανομές, όπως Ubuntu (και τα... παρακλάδια του, όπως Lubuntu και σία), Mint, Fedora κ.α. Τα Linux είναι φοβερά, είναι ελαφρά, έχουν ασφάλεια, αλλά δεν κάνουν για τον μέσο χρήστη. Παρότι στην αρχή μου άρεσαν σαν λειτουργικό, γρήγορα έπιανα τον εαυτό μου να επιστρέφει στα Windows.

Τα Linux δεν είναι "μάπα", σε καμία περίπτωση. Σίγουρα προγράμματα όπως τα Gimp, LibreOffice, Geany είναι φοβερά, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, σαν τις αντίστοιχες εκδόσεις των Windows δεν είναι. Άσε που θέλω το PC μου να κάνει διάφορες εργασίες και όχι να σπαταλάω χρόνο να βρίσκω πως κάνω το ένα και πως το άλλο. Για να κάνω ένα πρόγραμμα να ξεκινάει με το που φορτώνει το λειτουργικό για παράδειγμα, πρέπει να κάνω "παπάδες", κάτι που δεν ισχύει με τα Windows.

Μην ξεχνιόμαστε το PC είναι ένα εργαλείο και δεν πρέπει να σε κάνει geek για να κάνεις 5 πράγματα. Φαντάσου να αγόραζες έναν τροχό για να κάνεις μια εργασία για παράδειγμα και για να τον κάνεις να ξεκινήσει να έπρεπε να κάνεις ένα σωρό πράγματα, ενώ από την άλλη τον βάζεις απλά στην πρίζα και δουλεύει.

Ξέρω ότι τα Linux είναι ασφαλή, αλλά για εμένα δεν ισχύει τόσο. Το κύριο πρόβλημα της ασφάλειας κάθε PC βρίσκεται ανάμεσα στο πληκτρολόγιο και στο μηχάνημα, δηλαδή ο χρήστης του. Αν κάποιος πατάει σε ότι τίτλο του στυλ "πάτα εδώ για να δεις γυμνή την τάδε" και δεν έχει φροντίσει να έχει ενημερωμένα προγράμματα ασφαλείας, τότε δεν είναι τα Windows το πρόβλημα.

Με την κυκλοφορία των Windows 10, τα οποία έχω ήδη εγκατεστημένα και τα δοκιμάζω (Insider Preview), μπορώ να πω ότι απλά η διαφορά των δύο αυτών λειτουργικών θα αυξηθεί κατά πολύ υπέρ των Windows. Και επειδή η MS αποφάσισε να τα δώσει κατά έναν τρόπο δωρεάν, δεν νομίζω να ενδιαφερθεί κάποιος να έχει στο PC του κάποια έκδοση των Linux. Αλλά το όνειρο πολλών ότι το Linux θα έχει μεγάλη μερίδα χρηστών, θα παραμείνει απλά όνειρο, ιδιαίτερα δε με την τελευταία έκδοση των Windows. Και όπως πάει το πράγμα και με τα WP να κερδίζουν έδαφος, τότε το Linux θα νιώσει ακόμη μια απειλή από τα Windows στο mobile κομμάτι (λίγο μακρινό βέβαια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

You might also like

Γιατί τα Samsung κινητά δεν είναι τα καλύτερα

Προσωπικά, δεν είμαι φαν κάποιας εταιρίας. Ίσως ήμουν παλιότερα, αλλά πλέον έχω δει ότι οι καλές εταιρίες, συχνά δεν είναι τόσο αξιόπιστες, όσο θέλουν τα δυνατά ονόματα τους να δηλώνουν.

  • by Gearloose

Γιατί είμαι Retro Gamer

Σήμερα, με τα Full HD γραφικά, τις κονσόλες νέας γενιάς και τα 4K να μας έχουν πάρει τα μυαλά, σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να ασχολείται κάποιος με παιχνίδια της παλιάς σχολής, είναι χάσιμο χρόνου το λιγότερο, αφού τα νέα παιχνίδια προσφέρουν τόσο καλά γραφικά, όσο και διασκέδαση.

  • by Gearloose

Τι είναι το SkySharing

Ας δούμε μια άλλη μόδα για δορυφορικά συστήματα, το SkySharing.

  • by Gearloose

Τι μας μαθαίνει το "κανόνι" του a-mobiles.gr

Με τις σελίδες υπηρεσιών τύπου "Σκρουτζ" και με την μανία που μας πιάνει, ειδικά τις ημέρες προσφορών και εκπτώσεων να βρούμε το αγαπημένο μας προϊόν όσο το δυνατόν φτηνότερα, δεν είναι δύσκολο για κάποιους να βρουν εύκολα θύματα.

  • by Gearloose

Γιατί το PS5 δεν -σου- είναι ακόμη απαραίτητο

Αχ αυτό το PlayStation. Άτιμο brand, πόσο δυνατό είσαι και άτιμο marketing τι μας έχεις κάνει. Ακόμη θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν περιμέναμε το PS2 και PS3 να κυκλοφορήσουν και το πως κάναμε.

  • by Gearloose

Το «No CAPTCHA reCAPTCHA» δεν κάνει τίποτα…

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Google είχε παρουσιάσει το νέο της σύστημα για την αντιμετώπιση των bot στο διαδίκτυο, το "No CAPTCHA reCAPTCHA", το οποίο ήταν και η αναβάθμιση του "reCAPTCHA".

  • by Gearloose

Τα κορυφαία και δωρεάν forum σε php

Τα forums είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο internet, αφού σε αντίθεση με τα blogs, επιτρέπουν την δημιουργία συζητήσεων σε διάφορα θέματα.

  • by Gearloose