Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress

Posted on in Άρθρα by Gearloose

Όταν πρόκειται να φτιάξει κάποιος ένα site, το σίγουρο είναι ότι θα προτιμήσει τα πιο γνωστά, το Wordpress, το Joomla ή ακόμη το Blogger.

Από τα παραπάνω, πλην του Joomla, τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δωρεάν host από την Wordpress και την Google αντίστοιχα, ενώ πλην του Blogger τα υπόλοιπα μπορούν να εγκατασταθούν και σε δικό μας server.

Τι γίνεται όμως αν θέλεις να φτιάξεις ένα blog σε δικό σου server, αλλά δεν θέλεις να εγκαταστήσεις τα πολύ βαριά Wordpress και Joomla, πχ ο server που κάνεις host είναι shared και "σέρνεται" όταν τρέχεις τέτοιες βαριές εφαρμογές ή θέλεις κάτι απλό, ελαφρύ και σίγουρα πολύ γρήγορο. Οι παρακάτω επιλογές θα σε ικανοποιήσουν. Παρακάτω βάζω μερικά από τα καλύτερα (σύμφωνα με τις κριτικές των χρηστών), αλλά μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Movable Type

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 1

Το Movable Type έρχεται σε δύο επιλογές, δωρεάν και εμπορική. Είναι γραμμένο σε Perl, οπότε αν ψάχνεις κάποιο CMS σε php, τότε το Movable Type δεν σου κάνει. Στα καλά του είναι η ενεργή κοινότητα που έχει.

Habari

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 2

Το Habari είναι μια μοντέρνα εφαρμογή, η οποία θα καλύψει σίγουρα όλα τα γούστα. Στα καλά του είναι οι συχνές ανανεώσεις, ενώ ακόμη δεν έχει πολλά plugins και θέματα.

Snews

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 3

Το Snews είναι ένα από τα λεγόμενα "ελαφριά" CMS, αφού στην ουσία όλη η εφαρμογή είναι γραμμένη σε ένα αρχείο. Είναι αρκετά γρήγορο και απλό στην χρήση του. Το κακό είναι ότι δεν ανανεώνεται αρκετά συχνά, είναι σχεδόν σαν παρατημένο.

Concrete5

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 4

Το Concrete5 είναι από τις καλύτερες επιλογές σαν αντικαταστάτης του WordPress, ενώ έρχεται πακέτο με μερικές χρήσιμες επιλογές, όπως η δημιουργία sitemap, στατιστικά, υποστήριξη των videos του Youtube κ.α.

Wolf CMS

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 5

Το Wolf CMS είναι γραμμένο σε Ruby on Rails. Κύριος σκοπός του είναι η δημιουργία μικρών σχετικά sites.

PyroCMS

Το PyroCMS είναι ακόμη μια ιδανική επιλογή σαν αντικαταστάτη του Wordpress. Έχει μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητα, πράγμα που σημαίνει πολλές επιλογές σε θέματα και plugins.

Nibbleblog

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 6

Το Nibbleblog είναι μια εφαρμογή που δεν απαιτεί sql βάση δεδομένων, αφού αποθηκεύει τα άρθρα και τις σελίδες σε αρχεία xml. Έρχεται με υποστήριξη video άρθρων, αφού επιτρέπει την ανάρτηση "απλών" άρθρων ή άρθρων video. Έχει πολλές επιλογές επίσης για SEO, ενώ δέχεται και plugins. Επίσης υποστηρίζει τόσο κατηγορίες, όσο και tags για τα άρθρα.

HTMLy

Τα καλύτερα δωρεάν CMS για να διαλέξεις αντί του WordPress 7

Το HTMLy είναι ακόμη μια εφαρμογή που αποθηκεύει τα άρθρα και τις σελίδες σε αρχεία, αντί για κάποια βάση δεδομένων. Είναι αρκετά γρήγορο και απλό στην χρήση του, ενώ επιτρέπει μόνο tags στα άρθρα. Επίσης υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες, αυτόματη προεπισκόπηση του άρθρου κατά την εγγραφή του, στοίχιση άρθρων με βάση την ημερομηνία κλπ.

Και για το HTMLy αλλά και για το Nibbleblog, έχω γράψει μετατροπείς από wordpress, ώστε να μεταφέρει κάποιος που επιθυμεί το παλιό του blog σε κάποιο από αυτά.

Αυτά είναι μερικά από τα δωρεάν CMS που ξεχώρισα. Σίγουρα υπάρχουν άπειρα και ίσως και πολύ καλύτερα από τα παραπάνω, αλλά αυτό είναι στο χέρι σας να διαλέξετε πιο ταιριάζει στις ανάγκες σας.

You might also like

Τι είναι το SkySharing

Ας δούμε μια άλλη μόδα για δορυφορικά συστήματα, το SkySharing.

  • by Gearloose

Αυτοκίνητα με υγραέριο: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να μετατρέψει το αυτοκίνητο του σε υβριδικό, ώστε να κινείται τόσο με βενζίνη όσο και με υγραέριο, με στόχο το κέρδος.

  • by Gearloose

Πως οι πολλές επιλογές Streaming υπηρεσιών θα μας οδηγήσουν όλους στην πειρατεία

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως οι πολλαπλές επιλογές που έχουμε σήμερα για προβολή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στο τέλος θα μας κάνουν να στραφούμε όλοι μας στην πειρατεία.

  • by Gearloose

Super Nintendo Classic Edition

Κυκλοφορία του NES, των κονσολών της Sega, του Super Nintendo, της "νέας" κονσόλας της Atari, βάλτε και την πιθανότητα να βγει και Nintendo 64 Mini Edition

  • by Gearloose

Γιατί το WordPress είναι η χειρότερη επιλογή για CMS

Όταν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει ένα blog, έχει δύο βασικές επιλογές, να πάει σε κάποιο δωρεάν hosting, όπως το blogger ή το wp.com ή να βρει κάποιο software και να το εγκαταστήσει σε δικό του host.

  • by Gearloose

Format Wars: Blu-ray VS HD-DVD

Στον κόσμο των μέσων, πάντοτε υπήρχαν παραπάνω από μια προτάσεις που έμπαινε στην μάχη

  • by Gearloose

Αξίζει το Wii U για αγορά;

Η νεότερη κονσόλα της Nintendo, το Wii U, παρότι κυκλοφόρησε τέλη του 2012, δεν κατάφερε να κερδίσει το κοινό όπως ο προκάτοχος του, με εξαίρεση φυσικά τους fans.

  • by Gearloose