Τι μας μαθαίνει το "κανόνι" του a-mobiles.gr

Posted on in Άρθρα by Gearloose

Με τις σελίδες υπηρεσιών τύπου "Σκρουτζ" και με την μανία που μας πιάνει, ειδικά τις ημέρες προσφορών και εκπτώσεων να βρούμε το αγαπημένο μας προϊόν όσο το δυνατόν φτηνότερα, δεν είναι δύσκολο για κάποιους να βρουν εύκολα θύματα.

Και μπορεί η λέξη "θύμα" να ακούγεται κάπως βαριά, αλλά είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει όσους ψωνίζουν από αμφιβόλου προελεύσεως ιστοσελίδες.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το online κατάστημα a-mobiles.gr. Το συγκεκριμένο κατάστημα, συνέχιζε να δέχεται παραγγελίες, παρά τις συνεχόμενες αρνητικές κριτικές που δέχονταν από την σελίδα του καταστήματος στο Σκρουτζ (το οποίο πλέον έχει διαγράψει το συγκεκριμένο κατάστημα από τους καταλόγους του).

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταστήματα με τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις μεγάλες αλυσίδες κάνουν την εμφάνιση τους στο Σκρουτζ ή στο Facebook και εξαφανίζονται μετά από λίγο για να ανοίξουν με άλλη επωνυμία. Και με την τυφλή ορισμένες φορές εμπιστοσύνη που ο κόσμος δείχνει στο Σκρουτζ, θεωρώντας ότι εφόσον είναι στις σελίδες του Σκρουτζ μια επιχείρηση, άρα είναι και καλή, δεν είναι και δύσκολο για τους απατεώνες να το επιλέγουν για τις μπίζνες τους.

Το κόλπο είναι απλό. Στήνεις μια πρόχειρη συνήθως επιχείρηση online, με ένα site που δείχνει από μακριά ότι είναι προχειροδουλειά. Βρίσκεις κάποιον προμηθευτή ο οποίος είναι "λέρα" και έτσι έχεις σίγουρα κινητά ή άλλα προϊόντα σε καλές τιμές, πολύ καλύτερες από του ανταγωνισμού, ακόμη και με το κέρδος του προμηθευτή μέσα.

Έτσι τα πουλάς σε μια καλή τιμή, παίρνεις τα χρήματα από την παραγγελία και το αγοράζεις από τον προμηθευτή εκείνη την στιγμή, δεν κρατάς δηλαδή στοκ. Όταν το παραλάβεις, το στέλνεις στον αγοραστή με μια καθυστέρηση κάμποσων ημερών, γι'αυτό και υπάρχουν και διαμαρτυρίες για μεγάλες καθυστερήσεις στις παραλαβές των παραγγελιών.

Στην περίπτωση του a-mobiles.gr, σύμφωνα πάντα με καταγγελίες και σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, είχε προϊόντα από 40€ έως 200€ φτηνότερα από τα υπόλοιπα καταστήματα. Έτσι δεν είναι δύσκολο να κεντρίσεις το ενδιαφέρων του αγοραστή, ο οποίος υπό την "πίεση" που δέχεται από την Black Friday, ότι και καλά αν δεν προλάβει, θα χάσει την μοναδική αυτήν τιμή, προχωράει στην αγορά του προϊόντος χωρίς να ελέγξει καν την ποιότητα των υπηρεσιών του κάθε καταστήματος.

Το συγκεκριμένο κατάστημα μάλιστα, στις οδηγίες του περί εκδόσεως τιμολογίου (που φαντάζομαι οι περισσότεροι επέλεγαν αυτήν την μέθοδο αγοράς), τονίζει ότι οι παραγγελίες μπορεί να καθυστερήσουν ως και 30 (!) εργάσιμες ημέρες.

Οι παραγγελίες με αποστολές από το κατάστημα μας , με ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ θα γίνονται ΜΟΝΟ εφόσον πρώτα ελέγξουμε την ορθότητα των απαραίτητων εγγράφων (σε προθεσμία έως και 30 εργάσιμων ημερών από την ημέρα αποστολής τους λόγο φόρτου εργασίας) και την υπαγωγή σας στο ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί ότι τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη του άρθρου 39Α του Κώδικα ΦΠΑ και οι οδηγίες της ΠΟΛ 1150/2017.

Αν και το ιστολόγιο mrminaras, το οποίο παρακολουθεί και γράφει για το online εμπόριο, θεωρεί ότι απλά πρόκειται για ένα κανόνι που αναμένεται να σκάσει, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι απλά οι άνθρωποι του a-mobiles.gr πρόκειται για άτομα που έχουν ως στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατόν γρήγορο και εύκολο χρήμα, πατώντας στην αφέλεια και την αμάθεια, ίσως, του μέσου Έλληνα καταναλωτή (σύμφωνα πάντα με τις αναφορές για νεκρά τηλέφωνα, emails χωρίς απαντήσεις κλπ).

Τι μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις

Όπως είπα, τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι σπάνιες. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι μη εφικτό, να πάρετε πίσω τα χρήματα σας.

Αν πρόκειται για αγορά με κάρτα, μπορείς να απευθυνθείς στην τράπεζα σου και να κάνεις αμφισβήτηση χρέωσης λόγω μη παραλαβής προϊόντος.

Από την τράπεζα, ζητήστε φωτοτυπία με τα στοιχεία της συναλλαγής, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε με καταγγελία τόσο στην αστυνομία, όσο και στον συνήγορο του καταναλωτή ή στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή. Ενδεχομένως να χρειαστεί να έχετε εκτυπωμένο και το email που λάβατε από το κατάστημα όταν πραγματοποιήσατε την παραγγελία.

Όταν βλέπετε τέτοιες τιμές από άγνωστα καταστήματα και δεν βρίσκεται κριτικές για το κατάστημα αυτό, ώστε να σας δείξουν μια εικόνα για το τι κατάστημα πρόκειται, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σας παρέχει πληρωμές μέσο Paypal, για να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε τα χρήματα σας πίσω. Ειδάλλως προτιμήστε πληρωμές μόνο με αντικαταβολή και αν μπορέσετε, να ανοίξετε το δέμα μπροστά στον courier προτού το πληρώσετε. Το να πληρώνετε με κατάθεση στην τράπεζα, για να γλυτώσετε το κόστος της αντικαταβολής, είναι σαν να του κάνετε δώρο τα χρήματα.

You might also like

Έξι πράγματα που δεν πρέπει να αγοράσεις πριν την Black Friday

Σίγουρα είναι πολλοί από εσάς που θα θέλουν να αγοράσουν κάποια πράγματα για την συλλογή τους. Με την "Μαύρη Παρασκευή" ωστόσο να πλησιάζει, καλό θα ήταν να περιμένεις για κάποια από αυτά.

  • by Gearloose

RetroTalk: Κλείσιμο videoclub, αγαπημένα περιοδικά, γιατί το Retrofeeling είναι μύθος κ.α.

Πριν λίγο καιρό, διάβασα σε ιστοσελίδα για ένα γνωστό μου videoclub στην Λάρισα, το οποίο όπως φαίνεται οι ιδιοκτήτες του, τους οποίους γνωρίζω και προσωπικά, δεν άντεξαν και το έκλεισαν.

  • by Gearloose

Τι είναι το SkySharing

Ας δούμε μια άλλη μόδα για δορυφορικά συστήματα, το SkySharing.

  • by Gearloose

Bye-bye Sony, καλώς ήρθες Nintendo...

Η παρουσίαση του Switch, της νέας κονσόλες από την Nintendo, έβαλε τέλος σε πολλές φήμες και μας έκανε γνωστά κάποια από τα μυστικά της εταιρίας για την νέα κονσόλα της.

  • by Gearloose

Γιατί τα Samsung κινητά δεν είναι τα καλύτερα

Προσωπικά, δεν είμαι φαν κάποιας εταιρίας. Ίσως ήμουν παλιότερα, αλλά πλέον έχω δει ότι οι καλές εταιρίες, συχνά δεν είναι τόσο αξιόπιστες, όσο θέλουν τα δυνατά ονόματα τους να δηλώνουν.

  • by Gearloose

Γιατί είμαι Retro Gamer

Σήμερα, με τα Full HD γραφικά, τις κονσόλες νέας γενιάς και τα 4K να μας έχουν πάρει τα μυαλά, σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να ασχολείται κάποιος με παιχνίδια της παλιάς σχολής, είναι χάσιμο χρόνου το λιγότερο, αφού τα νέα παιχνίδια προσφέρουν τόσο καλά γραφικά, όσο και διασκέδαση.

  • by Gearloose

Τα κορυφαία και δωρεάν forum σε php

Τα forums είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο internet, αφού σε αντίθεση με τα blogs, επιτρέπουν την δημιουργία συζητήσεων σε διάφορα θέματα.

  • by Gearloose