Οι χρήστες των Windows 7 εγκαταλείπουν τελικά το λειτουργικό - αλλά όχι για τα Windows 11

Φαίνεται ότι τα Windows 10 είναι η επιλογή τους

Windows 7 logo
05/03/2023

Έφτασε ο καιρός που τα Windows 7 εγκαταλείπονται τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statcounter.

Για τον Φεβρουάριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς των Windows 7 έχει μειωθεί από 9,55% σε 5,39%, μια αρκετά μεγάλη μείωση θα λέγαμε. Τα Windows 8.1 μειώθηκαν ομοίως στο μισό από 2,28% σε 1,15%.

Η χρονική στιγμή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι τα Windows 8.1 μόλις τον Ιανουάριο σταμάτησε η υποστήριξη τους, ενώ για τα Windows 7 τον Ιανουάριο του 2020, τα οποία ωστόσο είχαν μια περίοδο εκτεταμένων ενημερώσεων ασφαλείας (ESU) - και αυτή μόλις έληξε τον Ιανουάριο του 2023.

Καθώς τα Windows 8.1 δεν λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας, ουσιαστικά δεν είναι πλέον ασφαλές για χρήση. Και με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτά πολύ καθαρά.

Που πηγαίνουν ωστόσο οι χρήστες των Windows 7; Φαίνεται ότι τα Windows 10 τους έχουν κερδίσει, αφού σημείωσαν άνοδο 4,39% τον Φεβρουάριο και έφτασαν το 73,25% του μεριδίου αγοράς. Και οι βάση των χρηστών των Windows 11 ενισχύθηκε επίσης κάπως κατά ένα μικρό ποσοστό άνω του 1%, με το εν λόγω λειτουργικό σύστημα να βρίσκεται τώρα στο 19,13% του συνολικού μεριδίου αγοράς, αλλά τα Windows 10 ήταν σαφώς ο μεγάλος κερδισμένος εδώ - και όχι άδικα θα έλεγα.

Εντάξει, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια τέτοια κίνηση ήταν αναμενόμενη, από την στιγμή που τα Windows 7 έπαψαν να υποστηρίζονται από την Microsoft. Προσωπικά, δεν θα σταμάταγα την χρήση τους αν μπορούσαν να τρέξουν κάποια προγράμματα που χρησιμοποιώ, οπότε και αναγκαστικά χρησιμοποιώ τα Windows 10 σαν βασικό μου λειτουργικό σύστημα.

Γενικά οι χρήστες των PC έχουν την τάση να παραμένουν σε ένα λειτουργικό σύστημα ακόμη και μετά την "ημερομηνία λήξης" του, αφού αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ακόμη τα Windows XP. Εδώ να πούμε ότι τα Windows XP εξακολουθούσαν να κατέχουν μερίδιο αγοράς 10% δύο χρόνια αφότου έληξε και επίσημα η υποστήριξή τους (15 χρόνια αφότου πρωτοεμφανίστηκε το λειτουργικό σύστημα) και ονομάστηκαν και σαν το λειτουργικό που άργησε να πεθάνει.