1899: Το Netflix κατηγορείται για λογοκλοπή από την δημιουργό κόμικ Black Silence

1899: Το Netflix κατηγορείται για λογοκλοπή από την δημιουργό κόμικ Black Silence
22/11/2022

Το 1899 είναι μια πρωτότυπη ιδέα, αλλά η δημιουργός του κόμικ "Black Silence" κατηγορεί το Netflix ότι της έκλεψε τις ιδέες για να κάνει την σειρά.

Μια από τις πιο πρόσφατες τηλεοπτικές σειρές του Netflix είναι επίσης μια από τις πιο αναμενόμενες: το 1899. Αυτή η νέα σειρά προέρχεται από τους ίδιους δημιουργούς που μας έδωσαν μια από τις μεγαλύτερες συναρπαστικές σειρές των τελευταίων ετών, το Dark.

Πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα πλοίο μεταναστών το... 1899. Όλοι εκεί έχουν ήδη ένα μυστηριώδες παρελθόν, αλλά τα πράγματα παίρνουν τροπή όταν ο Προμηθέας, ένα πλοίο που εξαφανίστηκε πριν από μήνες, αρχίζει ξαφνικά να στέλνει τις συντεταγμένες του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει μία δημιουργός κόμικς, το 1899 φέρεται να είναι ένα ripoff του κόμικ της "Black Silence".

https://twitter.com//status/1594190866041610240

Η Βραζιλιάνα δημιουργός κόμικς Mary Cagnin έγραψε πρόσφατα στο Twitter όταν συνειδητοποίησε τις -κατά την ίδια- ομοιότητες μεταξύ των εικόνων και των σημείων πλοκής στο κόμικ επιστημονικής φαντασίας της, Black Silence, και το 1899.

Η σύνοψη του Black Silence:

«Στο μέλλον, οι μέρες της Γης είναι μετρημένες. Μια ομάδα αστροναυτών καλείται να αναγνωρίσει έναν πλανήτη που μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία για τα ανθρώπινα όντα να επιβιώσουν. Ο Λούκας είναι ένας διάσημος εξωβιολόγος που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση και η καριέρα του βρίσκεται στο προσκήνιο. Η μοίρα τον φέρνει στη Νι, μια στρατιωτική με μεγάλη φήμη, η οποία του κάνει μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι αυτή η αποστολή θα αλλάξει όλα όσα πίστευε κάποτε ότι ήταν αληθινά».

Εάν γνωρίζετε το τέλος του 1899, μπορείτε να αποκαλύψετε ότι αυτές οι δύο ιστορίες έχουν αρκετά κοινά σημεία.

Η Cagnin προχώρησε στη δημιουργία ενός νήματος, αναφέροντας λεπτομερώς πόσοι παράγοντες ήταν ίδιοι. Μια μετάφραση των tweet της από άλλον λογαριασμό:

Παρείχε επίσης συγκριτικές εικόνες του κόμικ της και της παράστασης.

https://twitter.com//status/1594190877345333249

«Είναι όλα εκεί: Η Μαύρη Πυραμίδα. Οι θάνατοι μέσα στο πλοίο/διαστημόπλοιο. Το πολυεθνικό πλήρωμα. Τα φαινομενικά περίεργα και ανεξήγητα πράγματα. Τα σύμβολα στα μάτια όταν εμφανίζονται. Κώδικες γραμμένοι. Οι φωνές τους καλούν. Λεπτές λεπτομέρειες της πλοκής, όπως τα προσωπικά δράματα των χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένων των μυστηριωδών θανάτων τους».

Η Cagnin συνέχισε εξηγώντας πώς η δουλειά της θα μπορούσε να έχει λογοκλοπή και σύμφωνα με άλλους χρήστες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του Netflix.

«Πρέπει να αναρωτιέστε: πώς είναι δυνατόν αυτό; Λοιπόν, το 2017 προσκλήθηκα από την πρεσβεία της Βραζιλίας να συμμετάσχω στην Έκθεση Βιβλίου του Γκέτεμποργκ, μια πολύ διάσημη και με μεγάλη επιρροή διεθνή έκθεση στην Ευρώπη. Ήμουν σε πάνελ και μοίρασα το κόμικ Black Silence σε αμέτρητους εκδότες και ανθρώπους της επιχείρησης. Δεν είναι δύσκολο να φανταστώ τη δουλειά μου να τους πλησιάζει. Όχι μόνο παρέδωσα το φυσικό κόμικ, αλλά έκανα και τη μεταφρασμένη έκδοση διαθέσιμη στα αγγλικά».

Ορισμένοι χρήστες πιστεύουν ότι το Netflix μπορεί να έχει ακούσει για το κόμικ και να έχει προσαρμόσει πολλές ιδέες και εικονογραφίες από αυτό - και σύμφωνα με έναν άλλο καλλιτέχνη του Twitter, η πλατφόρμα ροής φέρεται να το έχει κάνει στο παρελθόν:

Ένας άλλος χρήστης του Twitter μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο μιας προηγούμενης αγγελίας εργασίας για να εργαστεί ως συγγραφέας στο Netflix, τονίζοντας την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι συμφώνησαν σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ή προσαρμογής των ιδεών τους για όποια ιστορία στο μέλλον.

Cagnin συνέχισε λέγοντας πόσο πολύ είχε κλάψει για τη δοκιμασία και πώς ήταν το «όνειρό» της να επιτύχει διεθνή αναγνώριση – ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, πιστεύει ότι την αδικούν.

https://twitter.com//status/1594190891496968192

«Έχω κλάψει πολύ. Το όνειρό μου ήταν πάντα η αναγνώριση της δουλειάς μου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Και το να βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει πραγματικά μου ραγίζει η καρδιά. Γνωρίζουμε ότι στη Βραζιλία έχουμε λίγες ευκαιρίες να δείξουμε τη δουλειά μας και να μας αναγνωριστεί. Είχα την ευκαιρία που πολλοί καλλιτέχνες κόμικς δεν είχαν ποτέ: να μπορώ να δείξω τη δουλειά μου σε ένα διεθνές κοινό. Ανθρωποι. Έδωσα διαλέξεις. Μίλησε για την πλοκή. Το παρουσίασα σε ανθρώπους με επιρροή στην περιοχή. Η επιχείρηση είναι σοβαρή».

«Προφανώς, το Black Silence είναι ένα σύντομο έργο, σχεδόν μια μικρή ιστορία. Είναι πολύ εύκολο, σε 12 ώρες προβολής της σειράς, να αραιώσεις όλες αυτές τις 'αναφορές', αλλά η ουσία αυτού που δημιούργησα είναι εκεί. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει το κόμικ μου που είναι διαθέσιμο για ανάγνωση στο διαδίκτυο για να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Related Posts