Είναι αρκετά τα 6GB (VRAM) για gaming;

Είναι αρκετά τα 6GB (VRAM) για gaming;
08/05/2021

Μπορεί τους περισσότερους να τους απασχολεί η RAM ή η CPU στο μηχάνημα τους, αλλά σίγουρα κάποιοι ίσως να απορούν πόσα GB VRAM είναι ιδανικά για gaming.

Σήμερα, οι κάρτες που έχουν 8GB VRAM, θεωρούνται hi-end, ενώ κάρτες με λιγότερα από 6GB, είναι budget κάρτες, δηλαδή κάρτες χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες που έχουν 6GB θεωρούνται middle range κάρτες γραφικών.

6GB ή 8GB;

Τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, χρησιμοποιούν αρκετή μνήμη video (VRAM). Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το παιχνίδι κάνει χρήση υψηλής ανάλυσης textures (πχ DOOM 2016, Crysis 3), είτε επειδή τρέχει σε υψηλή ανάλυση, είτε πάλι επειδή οι προγραμματιστές του βαριούνται να συμπιέσουν τα textures, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη μνήμη για να εμφανιστούν στην οθόνη του Η/Υ.

Παράδειγμα παιχνιδιού με υψηλής ανάλυσης textures.

Βέβαια λίγα είναι τα παιχνίδια που θα κάνουν χρήση όλης της VRAM, συνήθως περιορίζονται από την ταχύτητα της κάρτας και όχι από την μνήμη της. Πάντως μέχρι στιγμής συγκρίσεις σε παιχνίδια, έχουν δείξει ελάχιστη αύξηση των FPS με την χρήση 8GB κάρτας γραφικών.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη η VRAM, τόσο καλύτερα, γιατί συνήθως το παιχνίδι (ή επιπρόσθετα mods) θα πρέπει να φορτώσει τα μοντέλα και γενικά ότι βλέπεις εκείνη την στιγμή στην οθόνη σου, στην VRAM, με αποτέλεσμα, σε ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια, αυτήν να γεμίζει γρήγορα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει σώνει και καλά να αγοράσεις την κάρτα με την περισσότερη μνήμη, αφού υπάρχουν και κάρτες που δεν περιορίζονται για αυτόν τον σκοπό, το παιχνίδι δηλαδή, όπως πχ η AMD Radeon™ Pro V520 που στοχεύουν σε workstations με σκοπό επεξεργασία CGI/CAD κλπ.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τόσο τα 6GB, όσο και τα 8GB σιγά σιγά θα θεωρούνται λίγα, αφού ήδη κυκλοφορούν κάρτες με 10+ GB GDDR6X, όπως οι GeForce RTX 3080 ή η 2080Ti.

Related Posts