Η κάρτα γραφικών των 60€ για χρήστες Linux

Η κάρτα γραφικών των 60€ για χρήστες Linux
25/10/2020

Αν ψάχνετε για μια σχετικά καλή και φτηνή κάρτα γραφικών για το σύστημα σας που τρέχει Linux, αυτήν είναι η κατάλληλη. Γιατί και το Linux έχει ψυχή.

Η αναφορά για την GeForce GT 710, η οποία μπορεί να μην είναι τρομερή για gaming, αλλά για καθημερινή χρήση, είναι πολύ καλή, ειδικά με την χρήση του Nouveau driver και κάνοντας και κάποιες... αλχημείες (πχ χρονισμός της κάρτας).

Η συγκεκριμένη κάρτα μπορεί να είναι κάπως "παλιά", για τις ανάγκες ενός σύγχρονου PC (βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler), αλλά υποστηρίζεται πλήρως από το Nouveau, οπότε μπορείτε να την κάνετε άνετα re-clocking (μέσω εντολών ωστόσο).

Η συγκεκριμένη κάρτα παρέχει:

  • 4 εξόδους HDMI. Οι περισσότερες κάρτες γραφικών παρέχουν 2 εξόδους HDMI και DVI/VGA.
  • Έχει minimal σχεδιασμό, οπότε μπορεί να χωρέσει στα περισσότερα κουτιά. Επίσης έχει passive cooling, που σημαίνει μηδέν θόρυβος.
  • Υποστηρίζει PCI Express x1 με δυνατότητα σύνδεσης περισσοτέρων ίδιων καρτών για να ανεβάσετε την συνολική απόδοση τους.
  • Είναι φτηνή. Με μια μικρή αναζήτηση που έκανα, στην Ελλάδα την βρίσκεται ~65€.

Μια ιδανική κάρτα, για όσους θέλουν να δουλέψουν πολλές οθόνες στο Linux και δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα (πχ για gaming). Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά τεστ με την συγκεκριμένη κάρτα σε περιβάλλον Linux και με τους οδηγούς v450.36.06 της NVIDIA.

Related Posts