Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC;

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC;
07/01/2015

Το gaming σε ανάλυση 4K είναι κάτι καινούριο και σίγουρα θα αρχίσει να προσελκύει περισσότερους χρήστες και εταιρίες. Έτσι μπορώ να πω ότι το 2015 θα είναι και η χρονιά του 4K, οπότε ας δούμε πως μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα καλό 4K Gaming PC.

Το Ryse: Son of Rome είναι ένα από τα παιχνίδια που υποστηρίζει ανάλυση 4K. Δείτε μια σύγκριση με 1080p στο παρακάτω video.

Αν καθίσει κάποιος και ψαχτεί για να φτιάξει ένα 4K PC, θα πέσει επάνω σε δύο προβλήματα, πρώτον την επεξεργαστική ισχύ που απαιτεί η ανάλυση αυτήν και δεύτερον το υψηλό κόστος ενός τέτοιου PC. Ωστόσο επειδή στον κόσμο της τεχνολογίας οι τιμές πέφτουν πολύ γρήγορα, μπορεί πλέων κανείς να φτιάξει ένα ταχύτατο σύστημα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία. Σίγουρα μπορεί να φτιάξει ένα PC με ότι καλύτερο υπάρχει, αλλά ψάχνοντας, βρήκα μια σύνθεση που σίγουρα δεν θα προκαλέσει ταχυκαρδίες.

Το σημαντικότερο σε ένα PC, πόσο μάλιστα σε ένα 4K PC, είναι η RAM, η CPU, η GPU, η motherboard και η οθόνη. Θα πρέπει το "μηχανάκι" να μπορεί να χειριστεί ανάλυση της τάξεως των 3840 x 2160 pixels, σε high speed γραφικά το λιγότερο σε 30FPS (ακόμη και 60FPS σε κάποιες περιπτώσεις) και με τις επιλογές γραφικών στα παιχνίδια που υποστηρίζουν 4K τουλάχιστον στο medium. Οπότε ας δούμε μερικές επιλογές από μια σύνθεση PC.

CPU: AMD FX-9590 4.7GHz 8-Core

(Τιμή: 239€, eShop)

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC; 1

Παρότι πολλοί PC users χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές της Inter (i5/i7) για την σύνθεση τους, επέλεξα έναν επεξεργαστή της AMD. Ο συγκεκριμένος έχει άριστες επιδόσεις σε συγκριτικά τεστ, εφάμιλλα μάλιστα των αντιστοίχως (και σαφώς πιο ακριβών) επεξεργαστών της Intel (πχ Intel Core i7-4770K).

Ο FX-9590 παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες για overclocking, όπου με ένα καλό σύστημα ψύξης μπορεί άνετα να αποδώσει μέχρι και στα 5.0 GHz, κάνοντας το ιδανικό για κάθε 4K σύστημα. Το μόνο του μειονέκτημα (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) είναι ότι τρέχει αξιόπιστα σε ορισμένα motherboards. Ενναλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ελάχιστα πιο αργός AMD FX-8350 4.0GHz (177€, Plaisio).

CPU Cooling: Corsair Hydro Series H100i CPU Cooler

(Τιμή: από 111€, Skroutz)

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC; 2

Για την ιδανική ψύξη του επεξεργαστή, υπάρχουν πολλές επιλογές, η κάθε μια να έχει τα καλά και τα κακά της. Η επιλογή της Corsair είναι ίσως μια από της καλύτερες, αν διαβάσει κανείς τα forums. Σημειώστε ότι οι σειρά με το "i" της Corsair έχει δεχτεί μια αλλαγή στον σχεδιασμό του, αποτρέποντας έτσι την διαρροή υγρών. Εναλλακτικά και για πιο οικονομικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Cooler Master Hyper 212 EVO (από 33€, Skroutz).

Motherboard: Asus SaberTooth 990FX R2.0

(Τιμή: Από 165,60€, Skroutz)

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC; 3

Όπως έγραψα και στο κομμάτι της CPU, η motherboard θα πρέπει να συνεργάζεται άψογα με τον επεξεργαστή και η συγκεκριμένη παίρνει άριστες κριτικές. Είναι φτιαγμένη από άριστα υλικά και έχει και πολλές επιλογές, όπως το να φλασάρεις το bios μόνο με ένα PSU και ένα Memory Stick, ενώ το κουμπί "MemOK", σου επιτρέπει να λύσεις κάποιο πρόβλημα με την μνήμη, χωρίς να κάνεις επανεκκίνηση του συστήματος.

GPU (κάρτα γραφικών): AMD Radeon R9 290X / Nvidia GeForce GTX 780 Ti

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC; 4

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του Η/Υ, αφού αναλαμβάνει το rendering των παιχνιδιών σε τρομερές αναλύσεις. Εδώ οι απόψεις διίστανται, οπότε η επιλογή αφορά καθαρά τον αγοραστή.

Σαν πρώτη επιλογή έχω την Radeon R9 290X (Τιμή: Από 295€, Skroutz), μιας και παρέχει φοβερή ταχύτητα (είναι σχεδιασμένη να τρέχει παιχνίδια σε αναλύσεις Ultra HD) σε καλή τιμή. Σαν 2η επιλογή η Nvidia GeForce GTX 780 Ti (Τιμή: Από 494€, Skroutz), μόνο αργή δεν είναι, ωστόσο είναι ακριβότερη. Είναι μια από τις πιο δυνατές κάρτες για 4K συστήματα, άσχετα με το γεγονός ότι έχει 1GB λιγότερο από την Radeon.

Memory: 8 GB G.Skill Sniper Series 1866MHz / AMD Radeon Gamer Series 16GB DDR3 2133

Φτάνοντας σε ένα κρίσιμο κομμάτι (για την σταθερότητα) του Η/Υ, δεν μπορείς να συμβιβαστείς με ότι να'ναι. Έτσι η επιλογή της G.Skill Sniper Series (84.90€, eShop) είναι ιδανική σε ταχύτητα και σταθερότητα. Εναλλακτικά, υπάρχει και μια ακριβότερη λύση (και σαφώς πιο γρήγορη), η χρήση της σειράς Radeon Gamer της AMD (Από 186€, Skroutz), η οποία και είναι κατασκευασμένη να αντέχει και τα πιο "σκληρά" overclocking.

PSU: Corsair AX860

(Τιμή: Από 178€, Skroutz)

Πόσο κοστίζει ένα 4K Gaming PC; 5

Αυτό το "θηρίο" από άποψη ταχύτητας, απαιτεί ένα πολύ δυνατό τροφοδοτικό και ένα από τα πιο κατάλληλα είναι το AX860 της Corsair. Καλοσχεδιασμένο, ποιοτικό, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει άνετα ένα δυνατό σύστημα, κάτι που φαίνεται από το ότι ακόμη και σε μεγάλη ζήτηση, δεν ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας ψύξης του, που σημαίνει ότι το τροφοδοτικό είναι φτιαγμένο για να'ναι "σκυλί".

SSD : Samsung Evo 128 GB

(Τιμή: Από 100€, Skroutz)

Το λειτουργικό σου θα πρέπει να είναι σε ένα σκληρό δίσκο εξίσου ταχύτατο με το υπόλοιπο σύστημα και οι SSD της Samsung έχουν δείξει την αξιοπιστία τους στο θέμα αυτό. Σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις αυτό που θέλεις.

4K Monitor: ???

Το μόνιτορ για το σύστημα σου είναι το τελευταίο κομμάτι, αλλά όχι το πιο ασήμαντο. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν αρκετές επιλογές για να διαλέξεις πια σου ταιριάζει. Το μόνο που θα πρέπει να αποφύγεις είναι τα πολύ ακριβά μοντέλα, μιας και δεν προσφέρουν κάτι το τρομερό σε σχέση με τα υπόλοιπα 4K μοντέλα. Αυτήν την στιγμή μπορείς να βρεις ένα αξιοπρεπές μοντέλο με τιμές που ξεκινούν από 500€, όπως πχ το Samsung U28D590D.

Εδώ επειδή τα μοντέλα είναι πολλά και το καθένα προσφέρει τα δικά του, θα πρέπει να ψάξεις καλά και σε αξιόπιστα sites για να βρεις πιο αξίζει στα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξεις, είναι να έχει οπωσδήποτε σύνδεση DisplayPort 1.2.

Related Posts